Koen De Preter (1981, Bonheiden) is dansmaker en performer. In zijn werk heeft hij een fascinatie voor performers van uiteenlopende leeftijden en dansachtergronden. Het zoeken naar een balans tussen abstractie, theatraliteit, humor en ontroering in dans vormen samen met eclectische soundtracks een constante in zijn creaties.

Deze zomer vindt de derde editie van YoYoGi plaats op de Zomer van Antwerpen. YoYoGi is een participatief locatieproject waarbij een park in de stad wordt omgetoverd tot een creatieve vrijplek vol dans, muziek, sport en spel. Het publiek wordt op een speelse manier uitgenodigd om het park als open podium te gebruiken en kan deelnemen aan talloze gratis workshops en genieten van pop-up performances van Koen De Preter en andere uitgenodigde artiesten.

Later dit seizoen gaat Koens nieuwe creatie in première. DANCING wordt een solo in tijden van crisis. DIY: voor het eerst sinds J O U R N E Y staat Koen weer zelf op de planken. Hij daagt zichzelf als danser uit en trekt een heleboel registers open, eclectisch zoals in een maffe discotheek. No deus ex machina. Pure movement & sweat.

To Belong, de creatie met Theater Stap gaat verder op tournee in Wales (Hijinx Festival) en Korea (KIADA Festival Seoul). To Belong speelde onder andere in Antwerpen (DEStudio), Leuven (STUK), Manchester en Brighton (SICK! Festival), Internationales Festival Freiburg en Potsdamer Tanztage.

Internationale erkenning kreeg Koen met We dance to forget (2007) dat maar liefst zeven jaar tourde in elf landen, met het duet met de 89-jarige danseres Alphea Pouget J O U R N E Y (2013) en met de voorstelling 15 Seconds of Fame die door het Deense Aaben Dans geproduceerd werd (2014).

Andere producties waren de locatievoorstelling The House That Built Us, een samenwerking met Antwerps theatercollectief UNM (2012) en While things can change met de Baskische Maria Ibarretxe. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het kwaliteitslabel Circuit X in 2011 en speelde op Het Theaterfestival in Brussel. In 2010 maakte hij Sometimes it’s there, een duet met de Zweedse Ulrika Kinn Svensson, geselecteerd voor de Europese tournee Aerowaves 2011 en het Nederlandse Dansclick 12. Aan het begin van zijn carrière maakte hij een aantal creaties onder de vleugels van fABULEUS (Leuven), waaronder het internationaal zeer gesmaakte We dance to forget met Maria Ibarretxe (2007).

Als danser werkte Koen voor verschillende internationale gezelschappen en choreografen, waaronder Sasha Waltz & Guests (Berlijn), Raimund Hoghe (Brussel/Brugge), Fanny & Alexander (Ravenna), T.R.A.S.H. (Tilburg), Keren Levi (Groningen) en United-C (Eindhoven). Hij behaalde de bachelor dans aan de Fontys Dansacademie in Tilburg.